fbpx

Vergelijk aanbiedingen

Waarom we een bouwtechnische keuring aanraden

Waarom we een bouwtechnische keuring aanraden

Uit onderzoek van Funda is gebleken dat slechts een derde van de kopers van een bestaand huis een bouwtechnische keuring laat uitvoeren. In sommige gevallen, vooral bij starters, komt dit doordat ze niet van het bestaan afweten. Wij leggen daarom kort uit wat een bouwtechnische keuring inhoudt en waarom het aan te raden is om deze te laten uitvoeren.

Een onafhankelijke inspectie van de woning

Een bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bouwkundig expert. Deze voert een visuele keuring uit, in en om de woning die u wilt aankomen of (onder voorbehoud) hebt aangekocht. Aan de hand van deze keuring wordt een rapport opgesteld. Hierin wordt aangegeven wat de bouwkundige staat is van de woning en wat de kosten zijn om het huis in goede staat te brengen. Er wordt in het rapport een onderscheid gemaakt tussen drie typen kosten: directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering.

Weet wat u koopt

Door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren, weet u in welke staat de woning verkeert. Ook komt u er dan achter hoeveel geld er eventueel nodig is om de woning op te knappen. Dit is belangrijke informatie, omdat u als koper een onderzoeksplicht hebt naar de staat van de woning. Stel dat u een woning koopt en u komt er later achter dat er allerlei gebreken aan de woningen kleven. U kunt de kosten voor het herstellen hiervan niet zomaar op de verkoper verhalen, als u deze gebreken zelf bij aankoop had kunnen opmerken. Om deze situatie te voorkomen, is de bouwtechnische keuring een goede, kleine investering.

Bouwtechnische keuring vóór of na tekenen koopcontract?

Uit het rapport van de bouwtechnische keuring komt belangrijke, financiële informatie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de kosten die nodig zijn om de woning op te knappen zo hoog zijn dat u besluit de woning toch niet te willen kopen óf er slechts een lager bedrag voor over hebt. U kunt er daardoor voor kiezen om de bouwtechnische keuring uit te laten voeren vóórdat u een bod doet op de woning of voordat u het voorlopig koopcontract tekent. Maar tegenwoordig kunt u ook een voorbehoud op laten nemen in het voorlopig koopcontract, zodat u bij hoge herstelkosten alsnog de koop kunt ontbinden (binnen een beperkte termijn).

Op zoek naar een woning in deze drukke woningmarkt?

Onze aankoopmakelaars ondersteunen u graag gedurende het gehele aankoopproces. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Gerelateerde berichten

Welke rol speelt de makelaar in de overspannen woningmarkt?

In de media worden makelaars de laatste tijd beschuldigd van onheuse praktijken in de huidige,...

Lees verder

4 Manieren om uw huis duurzaam te verwarmen

Laten we eens kijken naar onze energierekening. Vaak is het verbruik van gas, voor het verwarmen...

Lees verder

Dit zijn de regels voor vrijstelling van overdrachtsbelasting

Vorig jaar schreven we al dat er plannen lagen voor een vrijstelling van de overdrachtsbelasting...

Lees verder

Word lid van de discussie