fbpx

Vergelijk aanbiedingen

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een marktanalyse

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een marktanalyse

Veel makelaars bieden een gratis waardebepaling aan. Maar wat houdt dat eigenlijk in en belangrijker nog: wat heeft u daar eigenlijk aan? Over die laatste vraag kunnen we vrij kort zijn: u heeft daar niet zo veel aan. Daarom kiest LH Makelaars ervoor om u een marktanalyse aan te bieden. Het verschil tussen een waardebepaling en marktanalyse leggen wij hieronder uit.

Waardebepaling

Een waardebepaling is een door een makelaar geschatte berekening van de huidige verkoopwaarde van een woning. En als we zeggen ‘huidig’, dan bedoelen we ook echt een bepaling van de waarde op díé dag. Deze waarde is zeer afhankelijk van de markt en kan daarom per dag verschillen. Dit komt mede doordat een waardebepaling niet erg uitgebreid is. Een marktanalyse daarentegen is veel uitgebreider. Daarom geeft het een goed onderbouwd beeld van wat uw woning in de markt zou kunnen doen en is het een stuk realistischer.

Marktanalyse

Een marktanalyse is een objectief onderzoek waarmee wij als NVM-Makelaar de beste verkoopprijs kunnen bepalen en onderbouwen. Op basis van deze informatie kunnen we uiteindelijk het beste verkoopresultaat behalen. De marktanalyse wordt niet alleen gebaseerd op de staat van de woning, de woonoppervlakte en de straat en wijk waarin de woning staat. Er wordt ook gekeken naar de prijsontwikkeling op de (lokale) huizenmarkt. Want wat veel verkopers zich niet realiseren, is dat de waarde van een huis afhankelijk is van veel factoren.

Een realistische verkoopprijs

LH Makelaars maakt gebruikt van verschillende tools om een vergelijkende marktanalyse te doen. Wij vinden het belangrijk om een realistisch indruk van de mogelijke opbrengst van de verkoop van de woning te geven aan de verkoper. Zeker ook in deze tijd, waarin de huizenprijzen door het dak gaan, is het belangrijk om de realiteit voor ogen te houden. Dit voorkomt veel frustraties, zoals een veel te hoge vraagprijs die kan leiden tot een onnodige lange verkooptijd.

Een marktanalyse is voor meerdere doeleinden te gebruiken

Een marktanalyse is erg handig als u bijvoorbeeld overweegt om de woning te verkopen. U heeft dan een goed beeld van wat de woning zou kunnen opbrengen. Ook kunt u er aan de hand van een marktanalyse achter komen wat ongeveer het budget is voor een andere woning. Dat maakt het zoeken naar een woning net wat makkelijker!

Verkoop uw woning bij LH Makelaars

Wij kijken niet alleen verder maar zijn ook realistisch!

 

Let op!

Een marktanalyse is een stuk minder uitgebreid dan een taxatierapport en kan dan ook niet gebruikt worden bij het aanvragen van een hypotheek.

Gerelateerde berichten

Zo maakt u uw woning verkoopklaar

Als u uw woning gaat verkopen, wilt u natuurlijk dat deze zo goed mogelijk tot haar recht komt op...

Lees verder

Uw ouders helpen bij de verkoop of aankoop van een woning?

Wat als uw (groot)ouders niet meer voor u hoeven te zorgen, maar u zorgen krijgt over uw...

Lees verder

Word lid van de discussie