fbpx

Vergelijk aanbiedingen

Het verschil tussen marktwaarde, WOZ-waarde en de waardebepaling van uw makelaar

Het verschil tussen marktwaarde, WOZ-waarde en de waardebepaling van uw makelaar

De verschillende ‘waardes’ van een woning: de marktwaarde, de WOZ-waarde en de waarde naar aanleiding van een waardebepaling. De termen vliegen u om de oren, maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Marktwaarde

De marktwaarde van een woning is van belang bij de aankoop van een woning. De hypotheekverstrekker wil namelijk weten wat de waarde van de woning is. Zo kan de verstrekker bepalen of het bedrag dat de koper wil lenen niet meer is dan de waarde van de woning.

Om de marktwaarde vast te stellen wordt gekeken naar de plus en minpunten zoals het type huis, de grootte, de staat van onderhoud en de ligging. Met behulp van uitgebreide (NVM-)tools wordt een gedegen marktanalyse gemaakt.

Taxateur

De marktwaarde wordt vastgesteld in een taxatierapport. Deze kan alleen worden opgesteld door een onafhankelijke taxateur. Dit houdt in dat, ook al is uw eigen (NVM-)aankoopmakelaar of de verkoopmakelaar van de verkoper ook taxateur, dat deze niet de taxatie voor zijn of haar rekening mag nemen.

WOZ-waarde

De gemeente en het hoogheemraadschap bepalen de hoogte van de heffingen aan de hand van de WOZ-waarde van uw woning. Deze waarde wordt bepaald door het gemiddelde te nemen van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen bij u in de buurt. Er wordt daarbij niet gekeken naar bijvoorbeeld de staat van onderhoud van de woning. Daarnaast wordt de WOZ-waarde ook gebruikt wanneer iemand komt te overlijden en de woning binnen een erfenis valt. Voor het vaststellen van de hoogte van de erfbelasting die de erfgenaam/erfgenamen moet(en) betalen wordt uitgegaan van de WOZ-waarde.

De WOZ-waarde die wordt gebruikt in 2021, is de WOZ-waarde van 1 januari 2020. Dit betekent dat de WOZ-waarde altijd minimaal een jaar achterloopt op de marktwaarde van de woningen in de buurt.

Waardebepaling door uw NVM-makelaar

Het doen van een waardebepaling wordt door veel makelaars aangeboden. Ook door ons, klik daarvoor hier. Het gaat hierbij niet om een officiële taxatie om de marktwaarde te bepalen en ook niet om het bepalen van de WOZ-waarde. Met de waardebepaling kijkt de makelaar naar welk bedrag de woning zou kunnen opleveren bij verkoop. Hierbij houdt hij rekening met de buurt, de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt en de staat van de woning.

Wilt u weten wat uw woning op dit moment waard is?

Neem contact met ons op voor een gratis, vrijblijvende waardebepaling.

Gerelateerde berichten

Welke rol speelt de makelaar in de overspannen woningmarkt?

In de media worden makelaars de laatste tijd beschuldigd van onheuse praktijken in de huidige,...

Lees verder

4 Manieren om uw huis duurzaam te verwarmen

Laten we eens kijken naar onze energierekening. Vaak is het verbruik van gas, voor het verwarmen...

Lees verder

Dit zijn de regels voor vrijstelling van overdrachtsbelasting

Vorig jaar schreven we al dat er plannen lagen voor een vrijstelling van de overdrachtsbelasting...

Lees verder

Word lid van de discussie