fbpx

Vergelijk aanbiedingen

Dit zijn de regels voor vrijstelling van overdrachtsbelasting

Dit zijn de regels voor vrijstelling van overdrachtsbelasting

Vorig jaar schreven we al dat er plannen lagen voor een vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters. De complete regeling is nu bekend en geldt vanaf 1 januari 2021. Tot aan de jaarwisseling betaalde iedereen die een woning kocht 2% overdrachtsbelasting. Nu zijn huizenkopers in drie categorieën verdeeld en betalen ze alle drie een ander percentage overdrachtsbelasting. We zetten de regels hieronder voor u op een rijtje.

Geen overdrachtsbelasting tot 35 jaar

Vanaf 1 januari 2021 betalen kopers tussen de 18 en 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Kopers van boven de 35 jaar betalen nog steeds 2% overdrachtsbelasting. Voorwaarde voor deze regeling is dat de kopers zelf in het huis gaan wonen. Kopers die níét zelf in de woning gaan wonen, zoals beleggers, betalen 8% overdrachtsbelasting. Hiermee probeert de regering deze laatste categorie kopers te ontmoedigen, zodat er meer huizen overblijven voor mensen die een huis zoeken om zelf in te gaan wonen.

Vanaf 1 april geldt een bovengrens van €400.000

De regeling voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting is in het leven geroepen om jonge huizenkopers te helpen, niet om hen aan een woning in het hogere segment te helpen. Daarom komt er vanaf 1 april 2021 nog een extra voorwaarde bij om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Als mensen een woning kopen van meer dan €400.000 (en er zelf in gaan wonen) is de overdrachtsbelasting 2%. Dit geldt ongeacht de leeftijd van de kopers.

Eigenlijk is de regeling niet alleen voor starters

Als we goed naar de regels kijken, dan zien we dat de regeling eigenlijk niet alleen geldt voor starters. Zolang aan de voorwaarden wordt voldaan, kan de regeling ook ingeroepen worden door jonge huizenkopers, die al eerder een woning hebben gekocht. Wel is het zo dat men maar één keer gebruik mag maken van de regeling. Koopt u dus vanaf 2021 voor uw 35e verjaardag twee keer een woning van onder de €400.000, dan betaalt u de tweede keer wel 2% overdrachtsbelasting.

Wat als de ene partner jonger is dan 35 jaar en de andere niet?

Natuurlijk komt het voor dat er leeftijdsverschil is tussen partners die samen een huis willen kopen. Wanneer maar één van de twee onder de 35 jaar is bij het gezamenlijk kopen van een woning, geldt dat er 2% overdrachtsbelasting wordt betaald over de helft van de koopsom. Over de andere helft van de koopsom hoeft geen overdrachtsbelasting te worden betaald.

U laten bijstaan door een NVM Aankoopmakelaar?

Wilt u een woning kopen en bent u op zoek naar een betrouwbare makelaar? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Gerelateerde berichten

Welke rol speelt de makelaar in de overspannen woningmarkt?

In de media worden makelaars de laatste tijd beschuldigd van onheuse praktijken in de huidige,...

Lees verder

4 Manieren om uw huis duurzaam te verwarmen

Laten we eens kijken naar onze energierekening. Vaak is het verbruik van gas, voor het verwarmen...

Lees verder

Zo helpen wij starters op de woningmarkt als aankoopmakelaar

Een veelgemaakte fout is dat de koper van een woning verwacht dat de verkoopmakelaar ook zijn of...

Lees verder

Word lid van de discussie