fbpx

Vergelijk aanbiedingen

Huizenmarkt trekt weer aan

Huizenmarkt trekt weer aan

De woningprijs lijkt steeds sneller te stijgen, maar het aantal verkopen neemt steeds verder af. Dit blijkt uit de nieuwste woningmarktcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met name in de vier grote steden kookt de markt droog waarbij Rotterdam, gelet op de sterkste prijsstijging in de Maasstad, nu het meest in trek lijkt. Dat schrijft am:web.

Voor alle woningtypen gold in het eerste kwartaal van 2018 dat de prijzen gemiddeld hoger lagen dan een jaar eerder, maar er minder huizen werden verkocht. Bestaande koopwoningen waren in het eerste kwartaal van dit jaar 9 procent duurder dan een jaar eerder. Het aantal verkochte woningen kwam uit op ruim 52 duizend, een daling van 6,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017.

Appartementen

De toenemende krapte op de woningmarkt laat zich het sterkst zien bij appartementen.  De prijzen waren gemiddeld 12,5 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2017, maar de verkopen ruim 10 procent lager. Ook voor de overige woningtypen geldt dat de prijzen hoger lagen dan een jaar eerder, maar de verkopen lager.

Opnieuw noteerden de vier grootste gemeenten in Nederland bovengemiddelde prijsstijgingen van bestaande koopwoningen. De prijsstijging in het eerste kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar eerder was in Rotterdam met bijna 15 procent het grootst. Amsterdam en Den Haag zitten op (ongeveer) 12 procent, Utrecht op bijna 11 procent.

Krimp

Het is voor het eerst na het tweede kwartaal van 2013 dat het aantal verkochte woningen in alle vier de grote steden kromp ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2013 waren overigens de ook prijzen van koopwoningen in de vier grootste steden overigens lager dan een jaar eerder.

Bron: am:web

Gerelateerde berichten

Vraag vóór 1 januari 2021 het energielabel voor uw woning aan

Bij de verkoop van een woning bent u verplicht om een energielabel aan te vragen. Tegenwoordig kan...

Lees verder

Hierdoor hebben starters het moeilijk op de woningmarkt

Omdat vooral starters heel moeilijk aan een (koop)woning kunnen komen, lijkt er een groot tekort...

Lees verder

Petitie tegen de verhoging van de OZB in 2021

Gemeenten hebben grote tekorten, onder andere door de hoge kosten die gemoeid gaan met de ouderen-...

Lees verder

Word lid van de discussie