fbpx

Vergelijk aanbiedingen

4 Manieren om uw huis duurzaam te verwarmen

4 Manieren om uw huis duurzaam te verwarmen

Laten we eens kijken naar onze energierekening. Vaak is het verbruik van gas, voor het verwarmen van ons huis en ons water, de grootste kostenpost. Daar komt nog bij dat het gebruik van gas geen duurzame manier van verwarmen is. Wilt u uw huis op een meer duurzame manier verwarmen en op de langere termijn geld besparen? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje.

1. Warmtepomp

Een warmtepomp werkt in tegenstelling tot een ‘normale’ cv-ketel niet op gas. De warmtepomp werkt op stroom en gebruikt de warmte uit de lucht, het grondwater of de bodem om de ruimte te verwarmen. Hiermee weet de warmtepomp een ruimte gelijkmatig te verwarmen. Dit maakt een warmtepomp een energiezuinige keuze, maar het is alleen geschikt als de woning voldoende is geïsoleerd. De kosten van een warmtepomp, inclusief installatie, lopen uiteen tussen de €6.500 en de €20.000.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn verschillende warmtepompen om uit te kiezen. Een lucht-/waterwarmtepomp is bijvoorbeeld het goedkoopste en het eenvoudigste om te plaatsen. Hiervoor is alleen binnen ruimte nodig om de warmtepomp te plaatsen. Het rendement dat deze warmtepomp levert is wel lager dan het rendement dat een bodemwaterpomp levert. De bodemwarmtepomp is een duurdere, ingewikkeldere optie. Voor deze keuze is zowel binnen als buiten de ruimte nodig om een unit te plaatsen. Bovendien moet u er rekening mee houden dat de buitenunit een zoemend geluid maakt.

Hybride warmtepomp

Naast het volledig overstappen op een warmtepomp, is er de mogelijkheid om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Deze optie is minder prijzig dan een volledige warmtepomp. Bovendien is de hybride warmtepomp ook geschikt voor woningen met een matige isolatie.

De hybride warmtepomp gebruikt buiten- en ventilatielucht om het huis en eventueel tapwater te verwarmen. Eigenlijk werkt dit hetzelfde als bij een opzichzelfstaande warmtepomp, alleen springt hier de cv-ketel bij als het de warmtepomp niet zelfstandig lukt om een ruimte te verwarmen. U gebruikt dus nog steeds aardgas bij deze optie, alleen minder.

2. Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een duurzaam alternatief voor het verwarmen van ruimtes in zeer goed geïsoleerde woningen. Ook kan het gebruikt worden als aanvulling op bestaande verwarming. Deze vorm van verwarming verwarmt mensen en voorwerpen, maar geen ruimtes. De energiewinst bij het gebruik van infraroodverwarming zit in het feit dat de infraroodplaten heel snel verwarmen en dat ze alleen dáár verwarmen waar iemand aanwezig is. Door deze vorm van verwarming te combineren met zonnepanelen zorgt u voor een duurzame vorm van het verwarmen van uw woning.

3. Lage-temperatuurverwarming

Wanneer u een cv-ketel gebruikt, wordt het water in de radiatoren verwarmt tot 80 graden Celcius. In vloer- en wandverwarming wordt gebruik gemaakt van maximaal 55 graden Celcius. We spreken dan van lage-temperatuurverwarming. Maar deze vorm van verwarmen kunt u ook toepassen op uw radiatoren, als zij voldoende capaciteit hebben om op de lagere temperatuur ook nog gehele ruimte te verwarmen. Een andere voorwaarde voor het gebruik van lage-temperatuurverwarming is dat de woning redelijk tot goed geïsoleerd is.

Wanneer u gebruik maakt van een warmtepomp, gebruikt u ook lage-temperatuurverwarming. Een warmtepomp verwarmt het water namelijk maximaal tot 55 graden Celsius.

4. Waterzijdig inregelen van de cv-ketel en radiatoren

Om met een relatief kleine investering toch zo’n 10% tot 20% te besparen op uw gasverbruik, kunt u uw verwarmingssysteem waterzijdig laten inregelen. Dit duurt een paar uur en zorgt ervoor dat de cv-ketel het water gelijkmatig verdeelt over de radiatoren en/of vloerverwarming. Hierdoor wordt er efficiënter gebruik gemaakt van de radiatoren en verbruikt u minder gas. Daarnaast kan in veel gevallen ook nog de temperatuur van de cv-ketel omlaag, waardoor u nóg meer bespaart. Over het algemeen bent u voor deze maatregel niet meer dan €500 kwijt.

Bent u op zoek naar een nieuwe, duurzame woning?

Wilt u een woning kopen en bent u op zoek naar een betrouwbare aankoopmakelaar? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Gerelateerde berichten

Hans Huizinga is 38 jaar geleden beëdigd als makelaar

Hans Huizinga vertelt over zijn beëdiging tot makelaar, inmiddels 38 jaar geleden: "Het is al...

Lees verder

Erkend en ervaren taxateur in regio Rotterdam

Goed nieuws! Onze taxateur Hans is geslaagd voor het hernieuwde examen NRVT wonen. Aanscherpte...

Lees verder

Welke rol speelt de makelaar in de overspannen woningmarkt?

In de media worden makelaars de laatste tijd beschuldigd van onheuse praktijken in de huidige,...

Lees verder

Word lid van de discussie