fbpx

Vergelijk aanbiedingen

5 dingen die u moet weten over het inmeten van uw woning

5 dingen die u moet weten over het inmeten van uw woning

Iemand die een woning gaat kopen, wil weten hoe groot de woning is. Daarom is het verstandig om, als u uw huis gaat verkopen, de juiste informatie te verstrekken over de grootte ervan. Dit voorkomt gesteggel achteraf. Maar hoe zorgen we dat het inmeten van de woning juist gebeurt?

1. De afmetingen beïnvloeden de prijs

Voor het bepalen van de prijs van een woning zijn de staat van de woning, de buurt en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt van belang. Maar ook heel belangrijk is het aantal vierkante meters woonoppervlakte van een woning. Veel woningprijzen worden namelijk teruggerekend naar een prijs per vierkante meter.

2. Inmeten volgens Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen of de NEN 2580

Om ervoor te zorgen dat er duidelijkheid is over wat wél en wat niet gemeten wordt bij een woning, is de NEN 2580 opgesteld. Deze Nederlandse norm bepaalt de richtlijnen van het oppervlak en de inhoud van een object. Dit zorgt ervoor dat iedere woning op dezelfde manier wordt gemeten en dat het aantal vierkante meters dat je op Funda ziet staan, ook echt één op één te vergelijken is. Toch gebruikt niet iedere makelaar NEN 2580. De Meetinstructie Gebruikersoppervlakte woningen wordt ook veel gebruikt. Deze is afgeleid van NEN 2580, maar wijkt op twee punten af van NEN 2580:

  • De Meetinstructie Gebruikersoppervlakte woningen kent een onderverdeling in gebruiksoppervlakte wonen en gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte. Deze verdeling kent NEN 2580 niet.
  • NEN 2580 gaat uit van de oppervlakte exclusief dragende wanden. Omdat het vaak lastig is om te bepalen of een wand/muur dragend is of niet, gaat de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte woningen uit van de oppervlakte inclusief dragende binnenwanden.

Inhoudelijk maakt het dus weinig uit of een woning via NEN 2580 of via de Meetinstructie wordt gemeten. Er kan alleen een klein verschil ontstaan door het al dan niet meetellen van de dragende binnenwanden in de metingen. Zo kun je de woonoppervlakten van de huizen op Funda met een gerust hart met elkaar vergelijken.

3. Een taxatie op basis van NTA2581

In aanvulling op de NEN 2580 is nu in een nieuwe regeling van de NWWI ook geregeld hoe een meetrapport opgesteld moet worden. Sinds 1 april 2018 is iedereen die een meetrapport opstelt, verplicht om het te doen volgens de NTA2581. Ook dat maakt vergelijken wel zo gemakkelijk.

4. Inmeten alleen door professionele bouwkundigen

Op het eerste gezicht denkt u misschien dat het inmeten van uw woning ook best door bijvoorbeeld de fotograaf of de makelaar zelf gedaan kan worden. Dit is helaas niet mogelijk. De inmetingen moeten wiskundig correct zijn. Daarom wordt inmeten alleen gedaan door professionele bouwkundigen.

5. Een floorplanner maken naar aanleiding van de inmeting

Zoals gezegd is het correct inmeten van een huis een klusje voor een bouwkundige, die dit doet volgens de NEN2580 of Meetinstructie Gebruikersoppervlakte woningen. Op basis van deze metingen kan een floorplanner gemaakt worden. Dit is een handige plattegrond waarop een potentiële koper een goed beeld krijgt van de indeling van de woning. Vaak is het zo dat als u een inmeting bestelt, u er een floorplanner bij krijgt.

U laten bijstaan door een NVM Verkoopmakelaar?

Wilt u uw woning verkopen en bent u op zoek naar een betrouwbare makelaar? LH Makelaars kijkt verder, ook voor u. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Gerelateerde berichten

Hans Huizinga is 38 jaar geleden beëdigd als makelaar

Hans Huizinga vertelt over zijn beëdiging tot makelaar, inmiddels 38 jaar geleden: "Het is al...

Lees verder

Erkend en ervaren taxateur in regio Rotterdam

Goed nieuws! Onze taxateur Hans is geslaagd voor het hernieuwde examen NRVT wonen. Aanscherpte...

Lees verder

Welke rol speelt de makelaar in de overspannen woningmarkt?

In de media worden makelaars de laatste tijd beschuldigd van onheuse praktijken in de huidige,...

Lees verder

Word lid van de discussie