fbpx

Ma t/m vr

van 09:00 t/m 17:30

Oostmaaslaan 105

3063 AP Rotterdam

010-4520200

info@www.lhmakelaars.nl

Vergelijk aanbiedingen

De makelaar; het grote misverstand

De makelaar; het grote misverstand

Een makelaar, die bemiddelt toch tussen koper en verkoper? Ja, maar let op: het ligt een stuk genuanceerder. De makelaar van de verkoper is er voor de belangen van de verkoper, zoals een aankoopmakelaar er alleen voor jou als koper is. Verwacht dus niet dat ‘de makelaar’ voor beide partijen de beste deal probeert te maken.

We maken het niet mooier dan het is: de verkoopmakelaar wordt betaald door de verkoper en wie betaalt, die bepaalt. De verkoper schakelt de makelaar in om het huis zo gunstig mogelijk te verkopen. Dat betekent tegen de beste voorwaarden en voor de hoogst haalbare prijs. En die hoge prijs, die komt natuurlijk uit de portemonnee van de koper. Uit de jouwe dus.  

De verkoopmakelaar hoort erbij 
Bijna alle verkopers nemen een makelaar in de arm. Ze willen tenslotte dat hun huis zo aantrekkelijk mogelijk op de markt verschijnt. Bovendien geeft het rust en zekerheid om alles aan een professional over te laten. Er komt veel kijken bij de verkoop van een woning, net als bij de aankoop ervan. Tenzij je precies weet wat je doet, helpt het om als koper ook een professional aan je zijde te hebben. Iemand die dezelfde taal spreekt als de verkoopmakelaar. 

Onderzoeksplicht 
Het is goed om je te realiseren dat je als koper een onderzoeksplicht hebt. Daar moet je zo goed mogelijk aan voldoen. Doe je dat niet en blijken er na de koop problemen te zijn, dan loop je het risico dat jouw zaak weinig tot geen kans maakt. Je had dan beter moeten onderzoeken, klinkt het. Tijdens je onderzoek kun je ook informatie ontdekken die ervoor zorgt dat je het huis alleen tegen een lagere prijs wil kopen. Misschien zie je zelfs wel helemaal af van de koop. Zonder de juiste handvatten wordt dat een zeer moeilijke onderhandeling. 

Dan spelen er nog meer aspecten een rol. Juridische zaken, zoals bepalingen en clausules in het koopcontract, maar ook bouw- en milieutechnische zaken. Hoe is de bouwkwaliteit, hoe zit het met asbest en mag je later nog uitbouwen? Al deze factoren leiden tot een belangrijke vraag: wat is het huis echt waard? Een aankoopmakelaar kan je die vraag helpen beantwoorden.

Een huis koop je, meestal, maar een paar keer in je leven. Dan is het inschakelen van een professional helemaal geen gek idee.

Een aankoopmakelaar is er speciaal voor jou als koper. De belangen van de verkoper spelen dus niet mee. Vraag jezelf dus zeker af of je, net als de verkoper, niet ook zo’n professional aan je zijde nodig hebt.

Gerelateerde berichten

Hoe gaan wij om met het coronavirus?

In verband met het Coronavirus treft LH Makelaars, voor uw en onze veiligheid, de volgende...

Lees verder

Huis kopen? Ouders kunnen helpen

Drie manieren hoe je ouders kunnen bijspringen Een fijn, maar prijzig huis op het oog? Soms...

Lees verder

Weer een prachtige beoordeling!

Voor het verkopen van het appartement van een van onze opdrachtgevers aan de Buizenwerf 125,...

Lees verder

Word lid van de discussie