fbpx

Vergelijk aanbiedingen

Checklist voor een goede bezichtiging

Checklist voor een goede bezichtiging

Altijd spannend, een huis bezichtigen. Nadat u op Funda de foto’s hebt bekeken, is het tijd om echt door de woning heen te lopen. Om ervoor te zorgen dat u een goed beeld krijgt en geen belangrijke punten over het hoofd ziet, hebben wij een checklist voor een goede bezichtiging opgesteld.

1. Goed inlezen in de dossierstukken

In sommige gevallen krijgt u voor de bezichtiging al toegang tot de belangrijke stukken die bij de woning horen. Hier is vaak al veel informatie in te vinden. Mochten er toch nog onduidelijkheden zijn of roepen het vragen op, dat kunt u van tevoren altijd overleggen met LH Makelaars. Dit is het voordeel van een ervaren NVM aankoopmakelaar: u komt nooit onbeslagen ten ijs.

2. Voelt de woning goed?

Gevoel is één van de belangrijkste dingen bij het bezichtigen van een woning. Ziet u uzelf hier wonen? Probeer dat te visualiseren en merk op hoe dat voor u voelt. Een woning kan op papier nog zo perfect lijken, als u zich er niet op uw plek voelt, is het niet uw droomhuis en gaat LH Makelaars op zoek naar een andere woning.

3. Achterhaal de staat van de woning

Natuurlijk zult u op het eerste gezicht direct zien of de keuken en badkamer uw smaak zijn en of u die wilt vervangen. Daarnaast is het belangrijk om te achterhalen of er gebreken aan de woning kleven en of er bepaalde dingen aan vervanging of renovatie toe zijn. Wat is de bijvoorbeeld de staat van de kozijnen? En is de fundering van de woning in orde? LH Makelaars kijkt altijd verder en zal u hierin ondersteunen als aankoopmakelaar.

U hebt een onderzoeksplicht en de verkopende partij heeft een meldplicht, dus stel dit soort vragen vooral aan de verkoopmakelaar! Zo heeft u na de bezichtiging een goed beeld van de kosten die u moet maken na aankoop van de woning. En vergeet natuurlijk niet een bouwtechnische keuring aan te vragen voordat u tot aankoop overgaat.

4. Bekijk of er spullen ter overname zijn

Als het goed is, staat dit allemaal op de Lijst van Zaken. Maar als u tijdens de bezichtiging dingen ziet die u perfect bij het huis vindt passen, kunt u dit ter sprake brengen bij de verkoopmakelaar. Dit kan ook van belang zijn bij de hoogte van uw bod.

5. Vraag ook eens waarom het huis te koop staat

Het klinkt misschien gek, maar vraag vooral aan de verkoopmakelaar waarom de huidige eigenaren gaan verhuizen. Misschien willen ze graag aan de andere kant van het land gaan wonen, maar misschien zegt de reden ook iets over de woning of de buurt. Ook handig om te weten is hoe lang deze mensen in het huis hebben gewoond.

6. Kom erachter wanneer de verkoper wil opleveren

Als de verkoper al een nieuw huis heeft gekocht en snel van zijn eigen woning af wil, kan dit betekenen dat een lager bod eerder geaccepteerd wordt. Is er geen haast bij de verkopende partij, dan hebben ze meer ruimte om nog een hoger bod van een andere partij af te wachten. In zo’n geval kan een hoger (openings)bod nodig zijn. Hiervoor is bijstand van een ervaren NVM aankoopmakelaar zeker aan te raden.

7. Zoek uit hoe het zit met de VvE

Wanneer u een appartement koopt, krijgt u te maken met een Vereniging van Eigenaars. Als dit een actieve VvE is, dan krijgt u te maken met maandelijkse kosten. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van deze maandelijkse kosten, maar ook van de gezondheid van de VvE. Zit er genoeg in kas? Komt er belangrijke onderhoud aan? Moet hiervoor bijbetaald worden? En niet geheel onbelangrijk: wat valt er onder de Vereniging van Eigenaars volgens de splitsingsakte? Uw aankoopmakelaar kan u hiermee helpen en vertelt u waar u allemaal op moet letten.

8. Doe ook nog een rondje in de buurt

Niet alleen de woning is van belangrijk. Ook de buurt waar hij staat, moet maar net bij u passen. Neem daarom na de bezichtiging ook even de tijd om een wandelingetje door te buurt te maken. Kijk eens of u zich hier thuis voelt. Het is ook aan te raden om de verkoopmakelaar eens te vragen naar de buren. Wat voor mensen zijn het?

9. Vraag naar het biedingsproces

Voordat u de bezichtiging verlaat, is het goed om bij de verkoopmakelaar de polsen hoe populair de woning is. Hij kan u ook vertellen wat het biedingsproces is. Of hij ieder bod direct voorlegt aan de verkopende partij of dat er een deadline voor biedingen is.

Liever de ondersteuning van een aankoopmakelaar?

LH Makelaars kijkt verder voor u. Neem contact met ons op, dan plannen we een vrijblijvende kennismaking met u in.

Gerelateerde berichten

Zo helpen wij starters op de woningmarkt als aankoopmakelaar

Een veelgemaakte fout is dat de koper van een woning verwacht dat de verkoopmakelaar ook zijn of...

Lees verder

Het verschil tussen marktwaarde, WOZ-waarde en de waardebepaling van uw makelaar

De verschillende ‘waardes’ van een woning: de marktwaarde, de WOZ-waarde en de waarde naar...

Lees verder

5 dingen die u moet weten over het inmeten van uw woning

Iemand die een woning gaat kopen, wil weten hoe groot de woning is. Daarom is het verstandig om,...

Lees verder

Word lid van de discussie